Mahlepli Çatal Çörek

Çatal Çörek-3

Bazı tatlar vardır, hep aşina olduğunuz, hep gözünüzün önünde duran. Ama bir süre sonra bu aşinalıktan mıdır bilinmez, uzaklaşıverirler hayatımızdan. İşte mahlepli çatal çörek de benim için bu lezzetlerden biri. Kendimi bildim bileli Beyaz Fırın raflarında görmeye alışkın olduğum, pastanelerin klasiklerinden olan mahlepli çatal çöreğin giderek unutulduğunu düşünmeye başladım.

Aslına bakarsanız mahlebin de giderek kullanımı azalıyor, mutfaklarımızda. Sanırım pastacılıkta en fazla Türkler kullanıyor. Gülgiller familyasından gelen, çalı tipi ağacın kiraza benzeyen meyvelerinden elde edilen baharatın, Yunan ve Kuzey Afrika mutfaklarında da yeri var. Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinde yaygın olarak yetişen bu ağaç, Türkiye’de Tokat, Amasya, Çorum ve Mardin’de dağ yamaçlarında, kalkerli arazide doğal olarak yetişiyor. İdris ağacı, endirez, endürüz, keniro (Diyarbakır), kokulu kiraz ağacı,http://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gifyabani kiraz adıyla da bilinen, beyaz çiçekleri olan bu ağacın kabukları da hoş kokulu. Kiraza benzeyen meyvelerin çekirdekleri öğütülerek mahlep elde ediliyor.

Güney Amerika’da Şili’de yaşayan teyzem, mahlepli çatal çöreği çok sever, annem ve benim, onu ziyarete gittiğimizde Türkiye’den getirmemizi istediği ilk şeydir. Teyzem için memleket hasretini gidermenin bir yoludur, mahlepli çatal çörek. Mesafe bu kadar uzun olunca çok sık ziyaret etme şansımız olmuyor tabii ki, o da evde yapmayı tercih eder. İşte bugün sizlerle artık pastane raflarından uzaklaşan bu lezzeti, unutulmaya yüz tutmuş mahlepli çatal çöreğin tarifini paylaşacağım.

Çatal Çörek-1

Malzemeler (4 Kişilik)

  • 1 kg un
  • 25 gr tuz
  • 50 gr maya
  • 600 gr margarin
  • 3 adet yumurta
  • 50 gr mahlep
  • Yarım çay bardağı su
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 50 gr susam
  • 50 gr çörek otu

Çatal Çörek-2

Hazırlanışı:

  1. Margarin ve yumurtayı genişçe bir kabın içerisinde bir araya getirin ve birbirlerine iyice karışana kadar karıştırın.
  2. Mayayı bir kaseye koyun ve yarım çay bardağı su ile ıslatın.
  3. Ardından mayayı yumurta ve margarin karışımının olduğu kaseye ekleyip karıştırın.
  4. Sırasıyla unu, mahlebi ve tuzu koyun. Her malzemeyi eklediğinizde kabınızı iyice karıştırın. Bir malzemeyi karıştırmadan diğer malzemeyi eklemeyin.
  5. Hamurunuzu, kıvamını aldığında, 4 eşit parçaya bölün. (250 gr)
  6. Elinizle hamurunuza çatal çörek şeklini verin ve yağlı kağıt üzerinde tepsinizine dizin.
  7. 4 adet çatal çöreğinizi hazırladıktan sonra, çöreklerinizin üzerini yumurta sarısı ile yağlayın.

    Yağlama işleminin ardından bir çatal yardımıyla çöreklerinizin üzerini çizin. Böylece o güzel tadına eşlik eden görüntüsünü de sağlamış olursunuz.

  8. Fırına atmadan önce çatal çöreklerinizi yumurta sarısı ile yağlayın ve üzerilerine susam ile çörek otu serpin.
  9. Son olarak 160 derecelik ısı ile 15 dakika fırında pişirin ve sıcak sıcak servis edin.
Henüz yorum yapılmadı.

Bir yanıt ekleyin.

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.