Paskalya Bayramı

Paskalya Bayramı bu sene 1 Nisan ve 8 Nisan’da kutlanıyor. 1 Nisan Katolik Hristiyanlar, 8 Nisan ise Ortodoks Hristiyanlar tarafından kutlanıyor. Paskalya, dini kökenlerinin yanı sıra, tüm dünyada baharın gelişinin kutlandığı en eski geleneklerden biri. Türkçe’ye Rumca Pashalia sözcüğünden türeyerek girmiş Paskalya kelimesi. Kökeniyse İbranice Pesah kelimesinden geliyor.

Paskalya, perhiz ile geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (paskalya pazarı) sona erer. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında, gayrimüslim vatandaşların sayıca fazla olduğu İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde, Hristiyan ailelerin Müslüman komşularına paskalya yumurtası ve paskalya çöreği getirmeleri çok sevilen bir gelenekti. Komşuya gönderilen boyalı yumurtalar ve çörekle dini bir bayramı saygı ve sevgiyle birlikte kutlayabilmek, yüzyıllardır bir arada yaşadığımız bu topraklarda barış ve huzurun, komşu dayanışmasının, küçük ama anlamlı bir yansıması aynı zamanda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu dönemde dünyada, Paskalya Bayramı’yla birlikte baharın gelişi de kutlanıyor. Baharın tüm renklerini bize sunan sevginin, dostlukların ve paylaşmanın değerini hissettiğimiz Paskalya Bayramı’nı ve baharın gelişini her sene olduğu gibi bu sene de mağazalarımızdaki süslemeler ve renkli hediyeliklerimiz ile karşıladık. Paskalya denince hemen akla gelen boyalı yumurtalar ve Paskalya çöreğinin yanı sıra tavşan figürlü hediyelikler, çikolatalar da raflarımızdaki yerini aldı. Bu Paskalya Bayramı’nın da hepimize neşe getirmesini diliyoruz.

Henüz yorum yapılmadı.

Bir yanıt ekleyin.

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.